keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Liikuttava kauneus

Törmään usein luuloihin, että olisin himoliikkuja. Nyt leikkaan huhuilta siivet ja paljastan totuuden. En ole. Mutta olen kuullut, että on ihmisiä, joille tulee sellainen tunne, että on pakko päästä liikkumaan. Eipä tule minulle. Minä liikun useimmiten pakottaen itseni liikkeelle ihan vain siksi, että pysyisin hyvässä kunnossa. Toki lähellä sydäntäni on suunnistus, polkujuoksu, vaellus ja frisbeegolf. Nyt vasta itsekin huomaan, että metsä se minua enimmäkseen liikuttaa. Ja koira. Metsässä.


Kesällä tuli kokeiltua tavallisella 24-vaihteisella polkupyörällä maastopyöräilyä Kirkonkylästä Vierumäelle. Olipahan kivaa. Eväät mukana. Ja taas metsässä.
Kuntosalitreenin on korvannut remontoiminen ja pihatyöt. Hyötyliikuntaa, sanovat. Kyllä, rauta- ja puutarhakauppias hyötyvät. Itselle salikortti lienee halvempi ratkaisu. Mutta se kolikon toinen puoli. Kaunis piha antaa myös hyvää oloa. Minun tapauksessani liikkumista enemmän. 


Enää en niin kaipaa urheilusuoritusten mittaamista sekuntein tai sentein. Kilometrejä on tullut mitattua vain pyöräilyn valtakunnallisessa Kilometrikisassa, jossa lasketaan mm. kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä poljettu matka on säästänyt. Ryhmämme kilometritavoite on ”polkea” Malagaan. Välimeri on jo saavutettu.

Festarit kuuluvat kesään. Minulla se on Jukolan viesti. Siellä sitä kisaillaan samalla viivalla maailman huippujen kanssa. Tänä kesänä oli huikea hetki juosta Venlojen joukkueemme ankkurina loppuviitoitusta kilpailun suojelijan Jenni Haukion pitäessä puhetta palkintojenjakotilaisuudessa. Puheen Suomi 100 -teeman mukaisesti ampaisin sata lasissa huikeaan loppukiriin ohittaen vielä monta kanssavenlaa. Suunnistus on siis laji, jossa useimmiten kisailen. Parasta lajissa on lapsellinen löytämisen riemu, mutta yleisesti myös se, että se sopii ihan kaikenikäisille ja -kokoisille. Ja saa olla metsässä.

Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi perustettu Hossan kansallispuisto kutsuu pian rauhaansa. Kolme päivää ja neljä yötä harjuja ja lampia vuorottelevassa Kainuun korvessa takuuhauskassa seurassa lataa akkuja pitkälle syksyyn. Toki Heinolankin lukuisat tulipaikat ovat tulleet jo tutuiksi. Ensi vuonna koluan ne yhteen soittoon vaeltamalla, jotta reitistön hehkuttaminen saa oikeutuksensa. Aika oivallinen reissu tulossa: Kirkonkylä - Juustopolku – Ilvesreitti – Saittalahti. Matkalle mahtuu mm. pihvit opistolla ja kahvit torilla. Kyytiin voi ilmoittautua.

On onni, että olen syntynyt juuri upeiden maisemien Heinolaan. Täällä on liikuttavan kaunista. Sopivassa suhteessa rakennettu ympäristö ja luonto. Ja kun on huikeat maisemat, niin eipä ihme, että Rantapuistossa juostessa tuntuu jopa siltä, että olisi filmitähti Central Parkissa…

Tein johtopäätöksen liikkumisestani. Tarvitsen siihen kauniin ympäristön, jonka metsä ja kauniit rakennetut ympäristöt tarjoavat. Uskallan väittää, että elinympäristön laadulla on suuri merkitys kaikkien muidenkin kaupunkilaistemme hyvinvointiin. Tehkäämme puitteet sen mukaisesti.

Irene Översti
Luontoliikkuja






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti